Bladelius Design Group

Innovatív technológiák, letisztult formavilág és kimagasló hang Svédországból

http://www.bladelius.com

A Bladelius Design Group a fő konstruktőréről és tulajdonosáról lett elnevezve, Mike Bladelius-ről. A cég, továbbá olyan márkák birtoklója mint az Advantage vagy a Swedish Audio Technology (Primare Systems).

A cég portfóliójában megtalálhatóak különféle sztereo és multicsatornás erősítők, CD és multi lejátszók (CD/SACD/DVD) valamint média lejátszók és hálózati lejátszók is. Az egyes készülékek a skandináv istenekről kapták a nevüket, mint például a „Thor”, aki Torahs-ról lett elnevezve, aki a villám istene és hatalmas erők felett rendelkezik, mint ahogyan az erősítőjük is. Vagy például a „Freja” aki a szeretet istene és a zene támogatója.

Ha a cégről akarunk beszélni, akkor mindenképpen meg kell ismerkednünk egy kicsit az emberrel aki mögötte áll, Mike Bladelius-al. Wound-ban született, Svédországban. Első erősítőjét 14 éves korában tervezte és építette. Közvetlenül tanulmányai elkezdése után, 1988-ban, ellátogatott Sacramento-ba (California – USA), hogy személyesen találkozhasson Nelson Pass-al aki már akkoriban az erősítők „guru”-jának számított. Abban az időben Nelson a Treshold cég fő embere volt. Mike olyan pozitív benyomást Nelson-ra, hogy felkérte dolgozzon a Treshold-nál és maradjon Amerikában. Nemsokára Nelson jobb kezévé vált a cégben. Amikor pedig Nelson elhagyta a céget, hogy megalapítsa a Pass Labs-t, ő vált a cég vezető konstruktőrévé. Olyan máig is legendásnak számító készülékek kerültek ki a keze alól mint a Stereophile díjnyertes Treshold T2 vagy a T-200-as teljesítmény erősítője. 1994-ben Mike elhagyta a Treshold-ot és megalapította a Bladelius Design Group-ot azzal a célzattal, hogy készülékeket tervezzen a világ vezető high end gyártóinak. Például 1994-ben és 1995-ben a Classe Audio akkori top modelljeinek tervezésén dolgozott. Egyidőben dolgozott az Ultra Analog céggel is aki beszállított a Treshold-nak, Classe-nak és a Mark Levinsonnak is. Ezen kívül még sok más renomált cég is igénybe vette Mike tudását. 1995-ben például Werner Barden-nak (akkoriban Németország legnagyobb hi-fi importőre) tervezett egy CD lejátszót ami nagyon jó visszhangokat keltett. Akkoriban kezdődött körvonalazódni az Advantage márka, ami 100%-ban Svédországban lett tervezve és gyártva is. A márka nagyon gyorsan felfutott és rövid idő alatt a világ mintegy 20 országában forgalmazták. Olyan modellek voltak a palettáján mint a Preamp 1, A300 sztereo erősítő, T1 CD transport, TSAP DAC 1, CD1 lejátszó. Ezt követték további sikeres modellek mint az S2, S-150, S-250, S1.

Pillanatnyilag Mike a azon fáradozik, hogy a lehető legfejletebb technológiákat alkalmazva új high end termékeket fejlesszen ki és gyártson a Bladelius márkanév alatt, saját gyártósorukon Alingsas-ban.

A Bladelius azoknak az embereknek lehet a választása akiknek a minőség, a stílus, a hangzás, az innovatív megoldások és értékállóság (moduláris kiépítés miatt) fontos szempont a hi-fi vásárlásakor.