Grand Prix Audio

A rezgéscsillapítás szakértői az USA-ból

http://www.grandprixaudio.com

A Swift Engineering egykori igazgatója, Alvin Lloyd, aki mellesleg két társával együtt tervezte a Swift 007. i.C.A.R.T.-ot, (vagyis az első amerikai építésű autót, ami bezsebelhette az Indycar kupát) a hosszú autós évek után régi hobbija, a hifi felé fordította figyelmét. Cégének névválasztásán előéletének ismeretében már egyáltalán nem lehet csodálkozni, főleg, hogy még egy jó szlogent is kitaláltak hozzá, miszerint a Grand Prix Audio a vezető erő a rezonanciák elleni küzdelemben.

A Grand Prix Audio 2000-ben alakult, s már közvetlenül a munka megkezdése után nagyon magasra tette a lécet a készülékek izolációja és rezonanciák elleni védelme tekintetében. Bő 10 évnyi működés után nagy meglepetésre aztán a különféle állványok, alátétek, tüskék és kiegészítők után saját hi-fi készülékkel is jelentkeztek, ami természetesen nem volt más, mint egy lemezjátszó, hiszen ennél a készülékfajtánál lehetett a leginkább kiaknázni az abszolút rezonanciamentes környezet előnyeit. A lemezjátszó a gyártó csúcsállványait magába foglaló Monaco családba érkezett, már a nevével is jelezve, hogy esetében valami nagyon különleges, és elegáns termékről van szó, az egyen futása pedig minden más riválisénál jobbnak bizonyult, ezáltal új sztenderdet állított fel az analóg hanglemezek lejátszásában.

A gyártó filozófiája roppant egyszerű és célratörő. Nem misztifikálják a dolgokat, hanem a hifiben felmerülő műszaki problémákat ugyanazokkal a módszerekkel és eljárásokkal próbálják megoldani, amivel más iparágakban tették és teszik, vagyis például az autós múltjukból is komolyan merítenek, ha a helyzet éppen azt kívánja. Elsősorban a tények és az igazság fontosságában hisznek, nem a marketingben, a felkapott állításokban, vagy légből kapott dolgokban. Mindegyik munkájuk során a fizika törvényeit veszik alapul, mindent megmérnek és megvizsgálnak, amit lehet, és semmit sem bízva a véletlenre, a tervezési munka minden egyes fázisában folyamatos műszeres ellenőrzéseket végeznek.

A cégalapító Alvin Lloyd mind a mai napig tevékenyen részt vesz a napi munkában, amiben többek között az autóipar területén szerzett sokrétű ismereteit és tapasztalatait is kamatoztatni tudja, mint például a különleges kompozit anyagok rezgéscsillapításban való optimális hasznosítása. A bevezetőben említett Indy autón kívül a világ legnagyobb sebességgel mozgó légcsatornájának építése is az ő nevéhez fűződik, így többféle területen dolgozott, mielőtt a hifi iparba igazolt volna. A Grand Prix Hangtechnikai csapat egyéb gyártók számára is nyújt tanácsadást, a nagy elektronikai cégek közül többek között már a Sony is megkereste őket. A múltban elért mérnöki sikereik mindenesetre kiváló alapot nyújtanak számukra, hiszen a jó hifit nem a mágia, hanem a tudomány hozza létre. Termékeik kiváló minőségűek, nagyon jó design-nal rendelkeznek és hosszú időn keresztül szolgálják tulajdonosukat.

Termékválasztékuk alapos kutatások után született meg, benne is a kulcsmodell szerepet betöltő moduláris Monaco állványrendszerek, a Monaco erősítőállvány, majd a többiek: a Monza, a Le Mans, a Brooklands és a Silverstone komplex komponens izolációs rendszer. Gondolom mindenkinek feltűnt, hogy a legtöbb termék egy-egy F1 futam helyszínről kapta a nevét, az is lehet, hogy talán éppen Alvin kedvenc pályáiról.

Az állványok mellett speciális rezgéscsillapító egységet (Apex), alátétet (Formula Shelves) és különböző tartozékokat (kúp, kábelvezető) is gyártanak, így magas minőségű, s természetesen ennek megfelelő áru termékeikből változatos, mindenféle készülék kombinációkhoz passzoló rendszereket könnyedén fel lehet építeni.