Marten

A svéd lélek

http://www.marten.se

A Marten cég hangsugárzóinak megtervezésekor nem kisebb feladatra vállalkozott, mint a svéd lélek harmonikus formába öntésére, hogy a tartalom és forma tökéletes egységet alkothasson. Elképzeléseik szerint a high-fidelity egész egyszerűen a valóság tökéletes reprodukálását jelenti, így semmi kellemes színezés, hamis lágyság vagy melegség nem engedélyezett - e tekintetben nagyjából olyan szigorúak, mint a Dogma filmek szabályai.

Másik kiemelt szempontjuk az volt, hogy hangsugárzóik kivételes képességeinek kibontakoztatásához ne kelljenek speciális körülmények, hanem valódi életterekbe helyezve tudjanak valóságos hatású muzsikát megszólaltatni. Ennek érdekében a modelljeik mindegyikét úgy tervezték meg, hogy az átlagos high-end hangsugárzókhoz képest könnyebb legyen őket elhelyezni és a körülményekre ne legyenek túlzottan háklisak. Mint mondják, az a céljuk, hogy a Marten hangsugárzó tulajdonosok elégedetten dőlhessenek hátra a nappalijukban és gondtalanul élvezhessék, és újra élhessék a zenei történéseket. Olyan ez akár egy meditáció. Nos, ez a Marten világa!

Választékukban különböző stílusú és kivitelű családokba rendezve különféle hifi és házi-mozi hangsugárzók, valamint egy mono végfok található, hogy a meghajtás is a saját szájízük szerint történhessen.

Gyártmányhierarchiájuk csúcsán a Coltrane sorozat modelljei helyezkednek el, melyek, mint mondják, nem csak náluk, hanem általában a hangsugárzó gyártásban is valódi mérföldköveknek számítanak. A kétségkívül gyönyörű és nagyon igényes hangsugárzók szénszálas kabinetek és bútor minőségű tömörfa elemek kombinációiból állnak, stílusuk pedig a többi szinte funkcionális dobozukhoz képest olyan, mint az IKEA country bútorai a végtelenül egyszerű fehér és szögletes bútor családjaikhoz képest. A család a Supreme, Momento, Coltrane, Coltrane 2, Tenor és Soprano típusokból áll, melyek mindegyike álló hangsugárzó. A Supreme és a Momento hagyományosabb szögletes formát kapott, a többi modell azonban különféle rafinált ívekkel és domborulatokkal csábítja az éhes hifista szemeket. Hangszórókészletük kerámia magas illetve mélysugárzókból és gyémánt magas sugárzókból áll, míg a csúcsmodell Supreme-ben a világon egyedülálló módon 50 mm-es gyémánt középsugárzó található. Ugyancsak egyedülálló a doboz maga is, ugyanis nem kettő, hanem négy oszlopot jelent, melyek közül az egyikben, mint egy függőleges szub-wooferben kizárólag mélysugárzók találhatók.

A négy-tagú Heritage szériában testes, szögletes kivitelű hangsugárzók találhatók, melyek közül három álló, egy pedig monitor hangsugárzó. A család csúcsmodellje Bird 2 névre hallgat, maga a doboz egy jókora madárka 280 mm-es szélességgel és 47 kilós tömeggel. Kettő szendvics szerkezetű mélysugárzója gondoskodik a korrekt basszusátvitelről, a magasak precíz megjelenítését pedig 20 mm-es gyémánt tweeter biztosítja. A hangsugárzók a stabil és rezonanciamentes alátámasztás jegyében házon belül készült robosztus rozsdamentes acél lábakon állnak.

A Bird után következik a három-utas Getz, a karcsú nyúlánk Miles 5 majd a Duke 2 két-utas monitorsugárzó, amelyben a nagyokéval megegyező Accuton technológiájú tweeterek találhatók.

A gyártó legújabb modellje a westernes hangzású Django XL névre hallgató három-utas hangsugárzó, ami a Coltrane sorozat hangsugárzóihoz hasonlóan szintén rendelkezik basszus szintszabályzással, amivel a felhasználó ízléséhez és szobájának teherbírásához lehet igazítani a jókora doboz basszus átvitelét. 2013 Májusában a müncheni kiállításon debutált a kistesvér, amely a Django L névre hallgat, ezzel jelezve a rangját.

A Marten választékban egyedüliként házi-mozi komponenseket is tartalmazó Form sorozat elég merész, extravagáns formájú modelleket vonultat fel, nevezetesen egy FormFloor nevű álló hangsugárzót, FormCentre nevű centersugárzót és FormSub nevű szub-basszust. Az álló modell és a center háromszög profilú dobozával elég feltűnő jelenség, főleg Piano white és black lakkozott kivitelekben.

Az M-Amp mono végerősítő a Marten vezető tervezőjének, Leif Olofssonak és az Anaview dizájn ház alapítójának, Patrik Bostromnak közös munkájaként született meg. Patrik Bostrom alkotta meg a forradalmi AMS (Adaptive Modulation Servo) technológiát, ami transzparens, erőteljes és nagy kivezérlésen is torzítatlan zenei reprodukciót eredményez, ami révén, az M-Amp a kiváló Marten hangsugárzók ideális partnere lehet.