Mystére

Egy modern csöves erősítő Hollandiából

http://www.mystere-eu.com

„Mystéré” márkanév sokak számára újnak tűnhet, pedig a név mögött a jól ismert holland Durob Audio nevű cég áll, akik 1975 óta forgalmaznak kiváló minőségű high-end berendezéseket. Tevékenységüket a Benelux államok területén kezdték különböző gyártokkal, mint például Apogee, Oracle, Krell stb. Ma is több neves márka terjesztését és szervízelését végzik a disztribútori rangban, olyanokét, mint az Audio Research, Sonus Faber, Krell, Dan D’Agostino, darTZeel, Copland stb.

Minden cég mögött kell, hogy legyen egy hajtóerő. A Durob estében ez az erő maga a cég tulajdonosa Herman van den Dungen. Őt nem csak a meglévő nagy márkák terjesztése érdekelte, hanem új termékek kifejlesztése is. Ennek köszönhető, hogy később saját készülékek tervezésébe, és gyártásába fogtak, illetve, ezen termékek forgalmazásába. Csak, hogy néhány nevet említsünk: Cogelco Cables, AH! , Kiseki, PrimaLuna és Mystére. Ezek a termékek számos nemzetközi díjat zsebeltek be az elmúlt évtizedekben, a nemzetközi sajtóban, mint a The Absolute Sound, Hi-Fi News, Stereophile stb. De nem csak a megszerzett minősítések számítanak. Mindegyik márkára jellemző volt, hogy a maga korában kimagasló technikai újításokat is tartalmazott és nem csak egy újabb megvalósítás volt a sok közül. Csak, hogy néhány példát említsünk, a Kiseki hangszedők szuperpolírozott gyémánttűje, vagy az AH! CD lejátszóban alkalmazott SuperTubeClock-ja vagy az Adaptive Auto Bias a csöves erősítőkben és még sorolhatnánk tovább.

Az elmúlt pár évben a SoundMania főként a tranzisztoros erősítőkre koncentrált, viszont a háttérben párhuzamosan és folyamatosan figyeltük a piacot, hogy melyik lehetne az a belépő csöves márka, ami kielégíthetné az elvárásainkat, mint a kiváló hangzás, magas szintű esztétikai megjelenés és kivitelezés, megfelelő technikai tartalom, minőségi alkatrészek, megbízhatóság és megfelelő szervizháttér biztosítása a gyártó részéről. Úgy gondoljuk megtaláltuk a Mystére személyében és minden az előbbiekben felsorolt paraméternek teljesen megfelel.

A Durob Audio-nál a múltbéli tapasztalatok, a piac átfogó ismerete és a kiváló tervezők kombinációjával kivételes ár/érték arányú terméket sikerült létrehozni Mystéré név alatt. A gyártó termék palettáján jelenleg két integrált csöves erősítő, és két elő-végfok páros szerepel. Mindegyik készülék lábtól lábig nagy tisztaságú rézzel vezetékelt és minőségi polypropilén kondenzátorokból, alacsony zajú ellenállásokból, prémium kategóriás táp- és kimenő transzformátorokból épül fel. A kiváló hangminőséget szolgálja a 24 lépcsős 1%-os ellenállásokból felépülő hangerő kapcsoló, amit házon belül készítenek. A kimenetek 4-8 ohmos hangfalakra optimalizálták. A hosszú csőélettartamot a beépített lágy indítóáramkor is segíti. Viszont az egyik legérdekesebb lehetőséget az Adaptive AutoBias technológia nyújtja. Ez a kapcsolás biztosítja azt, hogy a csövek automatikusan és mindég a legoptimálisabb munkapontban működjenek. Vége a csöves erősítőket kedvelők rémálmának, hogy a csövek nem egyformán öregednek és minden egyes csőcsere után többször szervizbe kell menni munkapont beállításra. Továbbá lehetővé teszi különböző csövek használatát egyszerű csőcserével, anélkül, hogy az erősítővel szervizbe kellene szaladgálnunk az új munkapont beállításáért. A kompatibilis csövek listája a következő: EL34, KT88, KT120, KT66s, 6L6GC, KT77 és 6550. Akár használhatjuk a kedvenc csőtípusunkat is ha úgy tetszik.

Még sok mindent lehetne mondani arról, hogy mit, miért és hogyan csináltak ezekben az erősítőkben, de egy biztos, hogy nem lehet a szemükre vetni, azt, hogy nem tettek meg mindent annak az érdekében, hogy egy kimagasló terméket alkossanak, különösen, ha az árat is figyelembe vesszük.