Trinnov Audio

Nagy a valószínűsége, hogy ilyen processzorokon készültek a filmjeid hanganyagai

http://www.trinnov.com

A hazánkban új „jövevényként” felbukkant francia Trinnov Audio valójában már egy 12 éve létező specialista cég, melyet 2000-ben alapított három lelkes mérnök, Arnaud Laborie, Sébastien Montoya és Rémy Bruno. Kutatómunkájuk céljaként elsősorban olyan innovatív megoldások kifejlesztését célozták meg, amelyek az egész audio/video láncon keresztül hatva látványosan javítják a hangminőséget és a felhasználó elégedettségét. Munkájuk sikerét jelezve működésük 12 éve alatt immár öt bejegyzett szabadalommal is rendelkeznek, ami mindenképpen impozáns eredménynek számít. Másik irányvonaluk a valódi 3D hangzás kifejlesztése és tökéletesítése, amin már gyakorlatilag megalakulásuk óta dolgoznak, szintén szép sikereket elérve ezen a területen is.

Az alábbiakban történetük legfőbb mérföldkövei szerepelnek, melyekből pontos képet kaphatunk a gyártó munkájának irányvonalairól és fontos eredményekről.

2000: A három mérnök (mint egy modern Dumas regény címe) egyesítve „erőit” megalapítja a Trinnov Audio céget.

2001: Elindulnak a teljes működésű 3.-rendű 3D hangrendszer első tesztjei.

2002: Kutatási eredményeik elismeréseként elnyerik a Francia Minisztérium által adományozott év innovatív fiatal cége díjat.

2003: Az első tudományos könyvük az amsterdami 114. AES kiállításra jelent meg, az anyag a Surround Sound felvételek technikájának egy teljesen új, átfogó megközelítése.

2004: A gyártó kiállította rendszer optimalizáló/előfok készülékét a Berlinben megrendezett 116. AES kiállításon, és ugyanebben az évben megkezdték az amerikai működésüket is.

2005: Bemutatkozik az Optimizer szoba akusztika optimalizáló rendszer a 118. AES show-on Barcelonában.

2006: Több stúdió is megvásárolja az Optimizert, köztük az NRK, az ORF, a Studio Odéon 120, a Tonstudio Beusch és a Vienna Fine Arts Academy. Elkezdődik a Trinnov Audio készülékek forgalmazása Ausztriában, Belgiumban és Angliában.

2007: Újabb komoly vásárlók emelik a cég imázsát, mint a Fox stúdió, a France3, az IRT, a Mc Gill, a Radio France, a Renault, az SFP, a Télétota, az SWR és a ZDF. Kanadában, Németországban, Hollandiában, Norvégiában és Svédországban is megkezdődik a forgalmazás. A Trinnov csatlakozik az európai ED Cine projekthez.

2008: Az Optimizer a 2.0-ás szoftver verzió révén olyan új funkciókkal bővül, mint a célgörbe, aktív keresztváltó és újabb finom beállítási lehetőségek. Ismét nagyon komoly cégekkel bővül az ügyfélkör, melybe immár az AMP, a BBC, a Cinéphase, a Cineplus, a Ciné Stereo, a Daimler, a Dovidis, a Sinus AV és a Société Radio Canada is beletartozik. A Trinnov Audio készülékek forgalmazása elindul Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban és Dél-Koreában. A Sherwood és az Outlaw cégek új AV receivereikben és AV processzoraikban a Trinnov Optimizer technológiáját alkalmazzák. A gyártó csatlakozik az európai HDTV Next projekthez.

2009: Elkészül az Optimizer harmadik frissítése, ami immár több pontos mérést is lehetővé tesz, új grafikonokkal bővül és automatikus keresztváltó kalibrációval is rendelkezik. Bemutatkozik a Trinnov első sztereó hangsugárzó processzora a Musikmesse. Új szoftver opció SamrtMeter néven. A Globo TV, a Jackson Mixing Theaters, a L’Equipe Studio, az SWR és a TSI is vásárol Trinnov berendezéseket. Elindul a forgalmazás Szlovéniában és Brazíliában.

2010: Újratervezett grafikus felhasználói interfész kerül a 3.2 szoftver verzióba, a SmartMeter modul c1.5 pedig EBU R-128 jelű Loudness mérő egységgel bővül. Az új ST2 processzor sorozat kiváló minőségű Trinnov interfészeket tartalmaz, az ST2 Pro rögvest be is mutatkozik a 128. AES kiállításon Londonban, az ST2 HiFi pedig Münchenben. A Doremi és DMS cégekkel közösen élvonalbeli audio processzorok kifejlesztésébe kezdenek a digitális mozi rendszerek számára. Az ADA TEQ-12, TEQ-8 és TEQ-4 szoba korrekciós rendszerei a Trinnov Optimizer technológia alkalmazásával készülnek. Újabb „nagy” vevők: Joinville Mixing Theaters, Joinville mixing Theaters, RFI, SIS, Swedish State Opera és VBW. A Trinnov készülékek immár Szingapúrban és Japánban is megvásárolhatók. A gyártó csatlakozik a Jedi és Muscade európai projektekhez.

2011: Az új MC Processzor Platform Trinnov hardware-on alapul. Bemutatkozik a Supervised, ami a TF1-nél rögvest munkába is áll. A Smart Meter v2 új szériája olyan eszközökkel bővül, mint a Vectorscope, a True Peak Meter és a Surround Analyser. Újratervezik a mikrofonok 3D mérési technológiáját. A Chinkel, a GTHP OB vans, a KBS, a Prime Focus, az RFI, az SVT, a Technicolor és a Toho Studios is Trinnov partnerré válik. Megkezdődik az Oroszországi disztribúció.

A fentiekből is látható, hogy a Trinnov Audio nem az audio hétköznapi területén tevékenykedik, és hétköznapinak szintén nem mondható készülékei meglehetősen speciálisak, így a profi területen is nagyon erősek. Az otthoni high-end területén az ST2 és Amethyst optimalizáló rendszer/előfokokat és a Magnitude 32 házi-mozi processzort tették le az asztalra, míg a digitális mozizás felsőházát a Cinaudio Orion és a Doremi Pégase készülékekkel gazdagították.