Dynavector Systems Ltd.

Egyedi hangszedők Japánból

http://www.dynavector.co.jp

Dynavector hangszedői már több mint 30 éve ott vannak az analóg hangtechnika élvonalában, az innovatív tervezésnek és a fejlett technikai megoldásoknak köszönhetően. Ez idő alatt új formátumok érkeztek (és néha mentek) (CD, mp3, SACD, DVD-A, DSD) és vették át a vezető szerepet a piacon, de az „audiofilek” nagy része továbbra is kitart az analóg lemezjátszó mellett, mert a mai napig is ez nyújtja számukra a legjobb hangzást. A Dynavector szerencsére nem hátrált ki az analóg mögül, és tovább folytatta különleges MC hangszedőinek fejlesztését, finomítását.

A paletta csúcsán az 2009-ben kiadott XV-1t áll, még egy körrel megfejelve a szinte legendásnak számító XV-1s tudását is. Az új hangszedő megalkotásába a mai kornak megfelelő legmodernebb technológiát és az elmúlt 30 évben a hangszedő gyártás során megszerzett összes tapasztalatukat is beleadták. Például olyan anyagokat alkalmaztak amelyek ellenállnak az öregedésnek és a korróziónak (Urushi lakkal bevont, hőkezelt bambusz), vagy a mindössze 16 mikronnyi vastag vezetékek, amelyeket csak a Dynavector képes gyártani a világon. Ezek a szinte láthatatlan technológiák eredményezték azt, hogy az új hangszedővel hallgatva a zenét, az ember még közelebb kerül ahhoz.

Őt követi az XV-1s, melynek különlegessége a mágneskörében rejlik. Nyolc kis alnico mágnes állítja elő az optimális fluxust a két részre osztott körben, a résbe pedig különleges fluxus kiegyenlítő betétet helyeztek. A mágnesesen optimalizált tekercsek a hangszedő frontján, burkolat nélkül helyezkednek el, közszemlére téve a szerkezet aprólékos precizitását. A XV1s mono változatban is kapható, hogy a régi, ma már különlegességnek számító egycsatornás hanglemezek is igazi hifi minőségben szólalhassanak meg.

A csúcsmodellek alatt, az elérhetőbb ársávban a Te Kaitora Rua és a DV XX-2 MKII alacsony kimenetű modellek kínálják magukat, szintén kiemelkedő hangminőséggel és innovatív technikai megoldásokkal, megpróbálván megközelíteni a nagyok tudását.

Ezeket a modelleket követi, a Karat 17D3, mely az első hangszedő, amit gyémánt tűszárral láttak el. De nem csak ez az egyetlen érdekesség ebben a tűszárban, hanem a mindössze 1.7 mm-es rövidsége is amely biztosítja a szinte hihetetlen 100kHz-s felső határfrekvenciát.. Ezzel érik el azt a páratlan dinamikát, gyorsaságot és kristály tiszta magastartományt, amely még a legnagyobb zenekari tuttikban sem hozza zavarba ezt a hangszedőt.

Majd következik az ugyancsak nemrég megújult DV-20X2 amely kapható magas és alacsony jelű kivitelben is, lehetővé téve ezzel, hogy az "analógfilek" ezt a hangszedőt választhassák bármilyen is legyen a phono-juk bemenete. A megújulás olyannyira jól sikerült, hogy a hangszedő számos sajtóban rövid időn belül el is nyerte a legkimagaslóbb díjakat saját árkategóriájában.

A sort a DV 10X5 zárja, mely a’78-as és ’81-es CES-en „Design and Engineering” díjat nyert pick-up, amelyenek a mai napig is tart a következetes továbbfejlesztése. Még ebben a hangszedőben is a Dynavector olyan technológiákat alkalmaz mint "magnetic flux damping", nagyon erős neodinium mágnesek és szokatlanul vékony tekercsanyag, kiküszöbölve ezzel azt a fajta zenei élességet ami ebben az árkategóriában a hangszedőkre általában jellemző.

A Dynavector nem cserélgeti minden héten a meglévő modelljeit újakra csak azért, hogy a piacot gerjessze. Következetesen és komoly tradíciókra, tudásbázisra alapozva saját tempójában építi a modern kor egyik legnagyobb elismerését kiváltó hangszedőit. Mi sem bizonyítja ezt jobban mint, hogy számos lemezjátszót gyártó cég és szakíró is a Dynavector termékeit használja mint referenciát.