Vienna Acoustics

Hangfalak a zene fővárosából

http://www.vienna-acoustics.com

Újabb hangsugárzó márkával bővült a SoundMania amúgy is impozáns, jórészt tengerentúli gyártók készülékeiből álló választéka a kétségkívül új színt és ízlésvilágot jelentő Vienna Acoustics hangsugárzók révén. A neves osztrák gyártó filozófiáját és zenei világát alapvetően a zene városának tartott Bécs szellemisége határozza meg. A város a nyugati zenetörténelem számos nagyságának, többek között Mozartnak, Beethovennek, Straussnak és Schoenbergnek a szülőhelye, a számtalan klasszikus és jazz koncertnek köszönhetően pedig a zene úgyszólván kitörölhetetlenül benne van a város levegőjében. A cég szakemberei szerencsésnek is érzik magukat ezért, hiszen a mindennapi fejlesztőmunka során a zenével is szoros kapcsolatban lehetnek, ami nagyon is inspirálóan hat rájuk. Munkájuk alapja a szenvedély és a csapatszellem, a végcél pedig a csupa nagybetűs ZENE, melynek szeretete lehetővé teszi, hogy életet leheljenek az élettelen alapanyagokba, membránokba, ellenállásokba és kondenzátorokba. Fejlesztéseik iránya a hangszórók úgymond önálló életre keltése, hogy az eszközök megvalósítsák önmagukat és életre keltsék az otthon konzervként tálalt zenét.

Elméletük szerint az audio lánc legfontosabb egysége a hangsugárzó (amivel persze az erősítő, lemezjátszó és kábelgyártó cégek biztosan vitatkoznának), aminek, lévén, hogy valójában ő szólaltatja meg a zenét, a legnagyobb hatása van a végső hangminőségre. A hangsugárzók feladata a villamos jelek akusztikai energiává alakítása, ami kétségkívül a legnagyobb minőségi változás az audio jel „életében”, hiszen ekkor úgy alakul át, akár a rút hernyó szép pillangóvá.

A hangszóró látszólag számtalan különféle részből áll, és mivel ezek az egységek mind önálló, diszkrét elemek, sokkal nagyobb hatást gyakorolnak a hangzásra, mint egy szimpla elektronikai alkatrész. A tökéletes minőség elérése érdekében minden egyes alkatelemet végtelen precizitással, finommechanikai megmunkálással, szigorú minőség ellenőrzési rendszer mellett alakítanak ki. A feladat összetettségét jelzi, hogy ugyanaz az anyag másféle környezetbe helyezve már eltérő tulajdonságokat mutat, például ugyanaz a membránanyag más peremmel vagy felfüggesztéssel eltérő módon viselkedik, így az optimális verzió megtalálása igazi bonyolult sokismeretes egyenletnek tűnik, amit a Vienna hangsugárzók ismeretében a tervezőknek mégiscsak sikerült jól abszolválniuk.

A fejlesztés és s tervezői munka természetesen precíz műszaki alapokon zajlik, a jó eredményt azonban nem elsősorban a mérések adatai és a különféle kacifántos diagramok mutatják meg, hanem a kész hangsugárzókból felcsendülő muzsika.

Aktuális választékuk három kategóriába (Klimt, Schönberg, Concert Grand) rendezve 17 modellt tartalmaz, melyekből különféle audio és házi-mozi rendszerek egyaránt felépíthetők. A családok nevei azt hiszem, elég beszédesen elárulják a zenei irányultságot is, hiszen a Vienna Acousticsnál az elsődleges cél a hangszeres zenék valósághű megszólaltatása a bennük rejlő érzelmi töltet átadásával a hallgató számára.