Soltanus Acoustics

Csak ínyenceknek

http://www.soltanusacoustics.com

Az immár 20 éve működő szabadkai gyártó filozófiája rendkívül szimpatikusnak tűnik, mivel a zenét, az érzelmeket és a valódi élményt helyezi a száraz technikai paraméterek fölé. Ez persze nem azt jelenti, hogy a jó technológia, a pontos mérések vagy a minőségi alkotóelemek ne lennének fontosak, csak éppen önmagukban még nem garantálják a csodát, vagyis egy kiváló paraméterekkel rendelkező high-tech berendezés korántsem biztos, hogy el tudja varázsolni a hallgatóját, ha nincs meg benne az a szükséges érzelmi plusz, a művészi hozzáadott érték.

Az is lehet aztán, mint írják, hogy mi magunk vagyunk a „rendszer” gyenge pontja, és hogy nem azt akarjuk hallani a tökéletes körülmények között sem, amit a mindenféle szabványnak tökéletesen megfelelő berendezés közvetít számunkra. A zene szerelmeseinek nem elég az ISO minősítés, a lényeg a koncerttermek hangulatának visszaadása, amit nem igazán lehet műszaki paraméterekkel körülírni. Egy nagy torzítású készülék biztosan nem lesz zenei, de egy kivételesen alacsony torzítású sem biztos, hogy leveszi az embert a lábáról, szóval elég kétélű dolog ez a műszaki terület. Az eredeti akusztika, terem méret, valamint a számos hangszer és énekes hangjának tökéletes reprodukálása meglehetősen nehéz, vagy ha realisták vagyunk, valószínűleg megoldhatatlan feladat kettő otthoni hangszóró számára, de áldozatos munkával komoly eredményeket lehet elérni, úgy, hogy közben még az eszköz látványa is gyönyörűsége okoz.

A dolog aztán úgyis a nappaliban dől el, ahol ideális esetben a tulajdonos elégedetten dőlhet hátra, és a hangokat úgy fedezheti fel, mint például egy jó bor finom aromáit.

A Soltanus Acoustics tervezője fentiek szellemében készíti az ESL hangsugárzókból, dinamikus aktív mélysugárzóból, erősítőből (hamarosan bemutatkozik) és különféle kábelekből álló választékát, melyből a műsorforrásokat leszámítva komplett rendszereket is össze lehet állítani.

A hangsugárzó széria a Cricket, Phoenix 180 és Phoenix 150 modellekből áll, mindegyik típus nagyon elegáns és többféle színben rendelhető. A 140 cm magas hibrid ESL technológiával készülő Cricket frekvencia átvitele 45 Hz-25 kHz (+ - 3 dB), az alulra beépített mélysugárzó 6,5”-os papír membrános típus, ami egy saját rezonanciamentes, aszimmetrikus kamrában dolgozik. A hangsugárzó érzékenysége 87 dB, ami ebben a világban jó értéknek számít, és így nem kell hőerőmű a meghajtásához sem.

A Phoenix 150 és 180 modellek a Cricket-től eltérően tisztán sztatikus kivitelűek, kiegészítésként a gyártó SW Active mélysugárzóját kell hozzájuk illeszteni. A kisebbik Phoenix 150 157 cm magas, míg nagyobb testvére 187 cm-es. A Phoenix típusok kiváló 91 illetve 90 dB-es érzékenységgel rendelkeznek, a magas hang átvitel mind a két hangsugárzó esetében 6 lépésben szabályozható az akusztika, a partnerek és a tulajdonos ízlésének függvényében. A hangsugárzók felépítéséhez kizárólag minőségi alkotóelemeket használtak fel, úgymint légmagos tekercsek, polipropilén kondenzátorok és Hiperszil magos HV audio transzformátorok.

Az aktív szub-woofer alsó határfrekvenciája 28 Hz (+- 3 dB), zárt dobozában 250 Watt névleges teljesítményű erősítő mozgatja az előrenéző, könnyű papír membrános 30 cm-es „lavórt”. Szabályzási és beállítási lehetőségei között a megszokott paraméterek (hangerő, vágás, fázis) mellett két kritikus ponton is be lehet avatkozni a frekvencia átvitelbe: egyszer a legalacsonyabb frekvenciáknál, amelyek szobarezonanciákat okozhatnak, másodszor pedig a felsőbb régióban, ahol nem ideális esetben a mélysugárzó beleszólhat a hangképbe illetve esetükben még a falaktól való távolság sem mellékes paraméter. Bemenetek terén a két szett RCA line bemenet mellett hangsugárzó szintű bejárat is található, a jelet pedig tovább lehet küldeni másik mélysugárzó felé is, ha valakinek esetleg egy ilyen nem lenne elég.

Mivel az erősítő oldalán még a „coming soon” felirat virít, térjünk át a Soltanus kábelekre, melyekből hálózati, szimmetrikus ill. aszimmetrikus összekötő valamint hangsugárzó kábelek állnak rendelkezésre, illetve csak állnának, mert még az ő elkészültük is folyamatban van, de mihelyst csatasorba állnak, egyből hírt adunk róluk is.