Rezonátorokkal a szobaakusztikai anomáliák ellen

Megjelent: 2011-03-20

Az akusztikai rezonátorok sokak számára az audio misztikus, 4. dimenzió tárgykörébe tartozó ágát testesítik meg, nem csoda, hogy a Franck Tchang különleges eszközei számos helyen elutasítással találkoztak. Az elégedett felhasználók azonban azt jelezték, hogy ez az ember bizony tud valamit.

Az ötféle modell különféle nemesfémekből illetve nemesfém ötvözetekből készül, úgymint réz, ezüst, sárga arany, vörös arany (Gold Special) és platina. A többiektől eltérő koncepciójú és felépítésű különleges Pro modell brazíliai rózsafa alapon álló nagyméretű fém „csészéből” áll. Az elemek kialakítása az alábbi alapvető tervezési koncepciók alapján történt. Nagy sűrűségű fémeket alkalmaznak, amik elég nagy tömeggel rendelkeznek. Nem a hang csillapítása a cél, hanem a szoba mély frekvenciáinak magas frekvenciájúvá konvertálása, annak érdekében, hogy megszűnjenek a nemkívánatos rezonanciák. A minőségi fémekből készült eszközök finom hangolják a szoba harmonikus-átvitelét. Az eszközök könnyen installálhatók legyenek és minőségi potenciáljuk ne változzon hosszú idő alatt sem.

A vásárlók által találóan Kockacukornak elnevezett eszköz a szoba hang lábnyomának csökkentésére szolgál, vagyis, hogy az adott akusztika minél kevésbé befolyásolja a hangzást. Az apró rózsafa kockákat a zenehallgató eszközök mögötti falon, illetve nagyméretű ablakokon és üvegajtókon kell elhelyezni. Az alig látható, kedvező áru Kockacukrokat praktikus eltávolítható Blutack-kal lehet rögzíteni a falhoz illetve az üveghez, természetesen nem találomra, hanem a tervezők által pontosan kigondolt mértani alakzatban.

A rezonátorok és a Kockacukorkák nagy előnye a klasszikus szobaakusztikai elemekkel szemben az, hogy szinte észrevétlenül el lehet helyezni a lehallgató helységben, megkímélve ezzel magunkat feleségünk állandó zsörtölődésétől. Szinte fel sem fog neki tűnni, csak nekünk amikor a partfis leverte és a hiánya a hangban jelentkezni fog.

A parányi eszközök megtekinthetőek és meghallgathatóak a SoundMania bemutatótermében.