Frank Tchang nem csak a rezonátorok és kábelek területén jeleskedik

Megjelent: 2011-08-05

Frank Tchang a kábelek és rezonátorok kifejlesztése és sikeres bevezetése után nekifogott, hogy minden addigi tapasztalatát és tudását bevetve megalkossa álmai hangfalát. Senkit sem tévesszen meg a hagyományos külsejű doboz vagy a szokásos hangszórókészlet még szokásosabb elrendezése. Ez nem egy hagyományos hangdoboz századik iterációja.

Ejtsünk hát néhány szót hát a Tango-ról. Ez egy nagyon elegáns, 122 cm magas, 5 hangszórós, 3-utas modell. A prémium minőségű, a dán Jensentől származó keresztváltóval rendelkező hangsugárzó hangszórókészlete 1”-os selyemdómból, 5”-os karbon membrános középsugárzóból és három, paralel kötött 8”-os karbon membrános mélysugárzóból áll. RMS teljesítménye 660 W, frekvencia átvitele a tekintélyes 18 Hz-től 25 kHz-ig terjed. (+ - 3 dB).

És akkor itt a szokványos dolgoknak vége is van. A mester elsőnek a magassugárzót látta el furatokkal, azzal a célzattal, hogy a benne keletkező túlnyomást csökkentse. Addig hangolgatta a csipogót mígnem a gyémánt sugárzóéhoz hasonló hangzást nem kapott, csak éppen annak töredék áráért. Aztán az is ritkaságszámba megy, hogy a dobozban nincs belső csillapítóanyag. Frank itt is a fülét vette elő, hogy apró furatokkal, addig hangolgassa a finom bútornak kinéző kabinetet, mígnem az rezonanciamentessé nem vált. A legvégén még elhelyezett egy pár rezonátort a doboz belsejébe, a megfelelő és legjobban odaillő fajtákból a legmegfelelőbb helyekre és már kész is van a nem szokványos doboz.

A doboz oly annyira jól sikerült, hogy Srajan Ebaen, a 6moons szakírója és tulajdonosa meg is tartotta a demódarabot egy pár évig, mint referenciát.