A mindenttudó Bladelius Emblák

Megjelent: 2010-03-08

A Bladelius Design Group cég tulajdonos fő tervezője, Mike Bladelius pályafutása során olyan cégeknek tervezett többek között készülékeket, mint a Treshold és a DLS, úgyhogy alaposan kiismerte már az audio világ titkait. Cégének legújabb készülékei az Embla Basic és az Embla Full, melyek a CD lemezek lejátszására is képesek, de a fő funkciójuk nem ez, hiszen valójában beépített szilárd memóriás szerverek és hálózati lejátszók is egyben.

Belviláguk kizárólag magas minőségű alkatelemeket és technológiákat tartalmaz, közülük is különösen fontos a saját fejlesztésű audio DSP, ami a lemezek tökéletes időzítésű és pontosságú ki, illetve beolvasását biztosítja. A kiolvasott adatok tárolása, feldolgozása és beolvasása szintén saját fejlesztésű elektronikák és software révén történik, ugyanis a Mike Bladelius és csapata nem elégedett meg valamelyik számítógép belsejének „átemelésével”.

Audio készülékekként természetesen a DA konverter és az analóg kimeneti fokozat is kiemelt fontosságú: előbbi a gyártó Gondul M nevű referencia CD játszójából származó 32 bit /192 kHz-es típus kapcsolható szűrőkkel, utóbbi pedig egy szintén nagyon kifinomult elektronika 0,5 dB-es lépésekben szabályozható hangerővel.

A készülék USB bementén keresztül is fogad adatokat, Ethernet portja révén pedig PC-hez, a hálózathoz vagy külső NAS tárolóhoz is csatlakoztatható. Formátumok terén a PCM, WAV, HR x, FLAC, MP3, WMA és OGG jelek fogadására valamint lejátszására képes, akár 32bit/192 kHz rendszerűre is felkonvertálva a zenei információkat.

Nagyméretű érintőképernyőjén az előadók neveit, a lemez illetve track címeket, a lejátszási időket valamint a borítók képeit jeleníti meg, míg adatbevitelkor a képernyő egy kényelmesen kezelhető billentyűzetté alakul át. A készüléket gyárilag már feltöltötték egy jókora album adatbázissal, így Etherneten kommunikálva maga is le tudja tölteni az általa ismert albumok képeit és információit.