Metrum Acoustics DAC-ok a SoundMania forgalmazásában

Megjelent: 2012-10-01

Megtiszteltetésnek érezzük, hogy bejelentsük a hírt, miszerint 2012.Október.01-től a SoundMania látja el a holland illetőségű Metrum Acoustics cég forgalmazását Magyarországon. Ezen alkalmat ragadnánk meg arra, hogy pár szót ejtsünk magáról a cégről és a termékeiről.

A holland Acelec Engineering speciális divíziójaként működő Metrum Acoustics cég kizárólag speciális DA konverterek tervezésével és gyártásával foglalkozik. Aktuális választékában jelenleg három típus található, a Hex, a NOS (Non Oversampling – Nem Túlmintavételező) mini DAC Quad és a NOS mini DAC Octave.

A gyártó NOS mini DA konverterei mindenféle felesleges sallang nélkül, a legegyszerűbb a legjobb elv alapján készülnek. A készülékekben olyan kiváló minőségű és nagyon gyors digital-analóg konverter egységek találhatók, amelyeket az adatátvitelben, valamint számos kifinomult high-tech iparágban és az orvosi műszerekben alkalmaznak. Mindennek eredményeképpen a NOS mini DAC-ok adatkezelése gyors és precíz, hangjuk pedig részletezett, tiszta, nagy színpaddal és kitűnő impulzus átvitellel.

A Quad mini DAC verzió a csatornánként kettő DA konverterrel rendelkező változatot takarja, (2+2=4) amelynek tápellátásáról külső 7 VA-es tápegység gondoskodik. Az elegáns ezüstszínű készüléken egy optikai és egy koax digitális bemenet található, a mintavételező frekvencia 32-96 kHz lehet 16 és 24 bit szóhosszúsággal, a koax bemenet viszont akár 176,4 kHz-es jelek fogadására is képes.

A Nos széria továbbfejlesztett változata az Octave nevet kapta. A készülék a Quadnál nagyobb házikóban lakik, korrekt táplálását alaposan megszűrt 15 VA-es külső tápegység biztosítja, ami 115 V AC és 230 V AC üzemmódban egyaránt használható, így Amerikában és az európai kontinensen is ugyanaz a változata működtethető. A méretes toroid transzformátorra épülő tápegységből 26 darab 12 000 uF-os kondenzátoron keresztül érkezik meg a „nafta” a kényes konverter egységhez. A készülékben csatornánként négy, egyenként saját feszültségszabályzóval rendelkező DA konverter található, melyek többek között kiváló csatorna elválasztást és kivételesen alacsony zajszintet biztosítanak, a készülék hangzása pedig a leírások szerint olyan, hogy teljesen elfeledteti a hallgatóval, hogy digitális forrást hallgat.

A Metrum Dac szériájának csúcsán álló HEX immár csatornánként 8 darab, felsőkategóriás minőségű DA konvertert tartalmaz, melyek teljes differenciál üzemmódban működnek. Digitális bemenetek terén a választék minden igényt kielégítően bőséges, a repertoár RCA koaxiális, 2 Toslink optikai és egy BNC koaxiális verzióból áll, melyek mellé opcionálisan még USB és AES/EBU bejáratokat is lehet kérni. A tápegység szekciót galvanikusan teljesen elválasztották az audio áramköröktől, a három toroid transzformátor egymástól függetlenül biztosítja a DAC áramkörök, a vezérlés és az USB egység tápellátását. A kifinomult megoldások alkalmazásának köszönhetően a frekvencia átvitel, a csatorna elválasztás és a zajszint egyaránt kitűnő, a készülék megszólalása pedig nagyon közel áll az analóg lejátszók karakteréhez. A Toslink bemenet kivételével (24/96) az összes bemenet fogadja a 24 bit/192 kHz-es jeleket, az analóg hangkimenetek között pedig már szimmetrikus verziót is találunk.