Spendor D7 hangsugárzó - út a csúcsra

Megjelent: 2013-11-11

A patinás brit gyártó Classic sorozata és ST jelű aktuális csúcsmodellje közé érkezett D7 egy masszív, elegáns hangsugárzó, a gyártó legjobb technológiáival és igényes alkatelemekkel felvértezve. A 2,5-utas hangsugárzó megjelenésében abszolút a klasszikus iskolát követi, a termetes szögletes hasábforma nem a különböző rafinált formákkal, hanem a kifinomult minőséggel igyekszik híveket csábítani magának.

A D7 hangsugárzó egyik kulcseleme a tweeter; a saját gyártmányú LPZ (Linear Pressure Zone) csipogó rozsdamentes acél hangszóróbetéttel, csillapított kamrával és nagyon könnyű poliamid membránnal rendelkezik. A különleges kivitel eredményeképpen a tweeter lineáris és teljesen kiegyensúlyozott átvitelt biztosít. Az LPZ technológia része még a speciális mikro fólia is, ami akusztikai lencseként működik, tökéletes fókuszt, zavartalan átvitelt és széles hangterítést biztosítva ez által. Az acél idom a mechanikai védelem mellett elegáns modern megjelenést is ad a hangsugárzónak.

A tweeter alatt található a 180 mm-es EP77 polimer membrános közép/mélysugárzó, ami tiszta és színezetlen megszólalással rendelkezik. A szintén 180 mm-es woofer membránja ultra merev két részből álló Kevlar kompozíció nagy teljesítményre és precíz mélyátvitelre optimalizálva. Mind a két meghajtó magnézium ötvözet kosarat, nagy érzékenységű meghajtó rendszert és optimalizált elektro-dinamikai csillapítást kapott, emellett a hőelvezetésüket is remekül megoldották. A vadonatúj polimer hangszóróperem a nagyon stabil molekula kompozíciójának köszönhetően hatékonyan redukálja a meghajtó „betörés” idejét, ezzel is tovább javítva a hangzás minőségét.

Bassz-reflex rendszerű hangsugárzók esetében a hangszórók mellett a reflex rendszer kialakítása is nagyon fontos tényező, amire a Spendornak természetesen szintén van egyedi megoldása. A Linear Flow Port technológia ötödik generációja olyasféle aerodinamikai profillal rendelkezik, mint a repülőgép szárnyak, a speciálisan kialakított reflexnyílások (2 db) kiegyenlített légnyomást eredményeznek, ráadásként nincsenek port zajok és bassz-reflex dobozoknál gyakran tapasztalható hamis közepekkel sem kell számolni.

A 90 dB-es érzékenységű D7 merev és szilárd kabinetje dinamikus csillapítással készül, ami annyit jelent, hogy a doboz nem tárolja, majd lassan elvezeti, hanem hővé alakítja a káros energiákat. A hangsugárzó külső kivitel tekintetében kettő prémium változatban (sötét és világos lakk) valamint olyan klasszikus színekben kapható, mint a világos tölgy, sötét dió, cseresznye és a fekete kőris. A dobozhoz szatén feketére lakkozott lábazat tartozik, ami a stabil alátámasztáson túl teljessé teszi az elegáns külsőt is.