Vivid Audio bemutatta a GIYA sorozatának legújabb és legkisebb tagját a G4-et

Megjelent: 2013-11-20

A Vivid Audio tulajdonosai, Phillip Guttentag és Laurence Dickie maguk is meglepődtek a Giya G3 sikerén. Azzal tisztában voltak ők is, hogy sokan szeretnének egy kisebb méretű Giya-t a közepes méretű G2-nél, valamint a zászlóshajó G1-nél, de még ők sem gondolták, hogy ennyien. A G3 sikerén felbuzdulva úgy döntöttek, hogy megalkotnak egy még kisebb változatot, mely a 2013-as TIAS-on (Tokyo International Audio Show) mutatkozott be, bár a kereskedelmi forgalmazás, csak 2014 tavaszán fog beindulni. Talán nem véletlen, hogy Japánban került sor a bemutatóra, ahol a tágas tereket, csak kevesek engedhetik meg maguknak.

Egy olyan világban, ahol a hely egyre inkább prémiumnak számít és a nagy hangsugárzók elhelyezése tagadhatatlanul kihívást jelent. A Vivid Audio csapata rengeteget dolgozott azon, hogy az eredeti Giya G1 tulajdonságait megőrizve egy kisebb méretbe csomagolja azt. A Giya szériához a mindössze 1m–es magasságával, G4 néven csatlakozott az új modell, mely az összes kivételes tulajdonságát magába foglalja a sorozatnak.

Ahhoz, hogy ezt kivitelezni tudják, szükségessé vált 2 új hangszórót is kifejleszteni. A C100S az alsó középtartományért felelős, amely megőrizte a nagyobb elődjének a radiális mágnesét. A C125L hosszú löketű mélysugárzó pedig ugyanazon az elgondoláson alapszik, mint amiket már a nagyobb modellek esetében megismerhettünk.

A közép és magas frekvenciák kivételes tisztasággal szólalnak meg a D50 és D26-os alumínium-magnézium ötvözetű és szénszálas dóm hangszórókon keresztül. A szabadalmaztatott dóm sugárzók jóval az emberi hallás feletti frekvenciákat is képesek sugározni.

Csakúgy, mint a többi Giya, a G4 is 4 utas 5 hangszórós kivitelű. A váltási pontjai 250 – 1000 - 4000 Hz. Érzékenysége 86 dB (2.83V/m), névleges impedanciája 6 Ohm, ami sohasem megy 4 Ohm alá. A harmonikus torzítása a hallható tartományban végig kevesebb, mint 0.5%, ami arra utal, hogy ugyanolyan tisztán szól, mint a nagyobb testvérei.

Voltak, akik megkérdőjelezték, hogy egy ilyen kis hangsugárzó, valóban teljes jogú részévé válhat-e családnak, de a G4 kompromisszumok nélkül megtestesíti az összes lényeges tulajdonságot, amivel méltóan viselheti a Giya nevet.