Spendor D1 egy vadonatúj klasszikus

Megjelent: 2013-12-30

Az SA1-es mini monitor utódjaként bemutatkozó D1 stílusát és hangulatát tekintve szintén a ’70-es évek elején megjelent, ma már legendás hangsugárzónak számító BC1 nyomdokain halad. Természetesen az azóta eltelt évtizedek során a technológiák és a felhasznált anyagok óriási változáson mentek keresztül és a Spendor mérnökei rengeteget dolgoztak a kabinetek csillapításán, a hangszórókon és az egyéb alkatelemeken, munkájuk eredményét pedig számos kiváló új modell, köztük a D-sorozat legkisebb tagja szimbolizálja.

A nagyjából átlagos vonalzó magasságú (305 mm) D1 monitor ideális hangsugárzó lehet a nappaliba, a hálószobába, vagy akár az irodába is, mivel úgy tervezték, hogy alapvetően természetes és kiegyensúlyozott karaktere különféle elhelyezési módok, pl. könyvespolc, falhoz közeli állvány, stb. esetén is megmaradjon. Kis dobozként nagy gondot fordítottak a jó mélyekre, a legfőbb szempont pedig a hang tisztasága volt. Mindezt a tökéletesen csillapított kabinettel, a basszus pontos hangolásával, a kiegyensúlyozott fázisátvitellel és a magas Q értékkel érték el, melyek révén az aprócska D1 ütős és energikus mélyeket képes megszólaltatni és a hangja alapján sokkal nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában.

A D1 minőségének legfőbb kulcselemei a D-line meghajtók, vagyis a 22 mm-es LPZ (Linear Pressure Zone) poliamid dóm tweeter és a 150 mm-es ep77-es polimer mély/középsugárzó. A csipogó különleges mikro fólia bevonata valóságos akusztikai lencseként működve tökéletesen fókuszált, levegős és életteli magasakat, valamint széles hallgatási szöget biztosít. Magnézium ötvözet kosaras, optimalizált elektrodinamikus csillapítással és kiváló szellőztetéssel ellátott mély/középsugárzó párja öncsillapító, rezonancia-mentes membránjának köszönhetően széles dinamika tartományok lesugárzására képes mindenféle zavaró effektusok nélkül. A hangszóró polimer pereme és az elasztomer csillapítás emellett a stabil molekula struktúrája révén minimalizálja a membrán betörések idejét is. Természetesen a jó hangszórók mellé ideális környezet, vagyis egy jó kabinet is kell. A Spendor a kiváló csillapítottságot és az állóhullámok kialakulásának minimalizálását az aszimmetrikus oldalfalakkal és a Dinamikus Csillapításnak nevezett, különféle kritikus pontokon elhelyezett kicsi és kistömegű polimer csillapításokkal valósította meg. A D1 kifinomult váltójában audiofil minőségű válogatott alkatrészek találhatók, úgymint lineáris műanyag film kondenzátorok, magas szaturációjú tekercs magok és nívós ellenállások. A két-utas monitor könnyű meghajthatóságát a névlegesen 8 Ohmos impedancia biztosítja, ami sohasem megy 6,7 Ohm alá, így a doboz a hétköznapi félvezetős erősítőkkel ugyanolyan jól használható, mint a különleges csöves típusokkal.

Az igényes technológiákhoz a nagy előd előtt tisztelegve klasszikus formájú kabinet és természetesen elegáns színek járnak, amik egyaránt széppé és különlegessé teszik a múltidéző hangulatot árasztó különleges dobozkát. A Spendor Dark-nak nevezett változat függőlegesen sávozott fényes sötétbarna színt jelent, a Spendor White modern jellegű selymes fehér, míg az Ebony verzió egy valóban luxus érzetet sugalló sötét színváltozat, ami tökéletesen passzol a hangsugárzó stílusához.