Metrum Aurix fejhallgatóerősítő bejelentése

Megjelent: 2014-01-12

Amikor Cees Ruijtenberg bejelenti egy új készülék érkezését, szinte egészen biztosak lehetünk benne, hogy valami különleges, egyedi és ritkán látott megoldásról lesz szó. Nincs ez másképp az Aurix fejhallgató erősítő esetében sem, mint ahogyan a méltán elhíresült DA konvertereinél is volt.

Fizikailag az Octave MKII-vel teljesen megegyező dobozban lett elhelyezve az új erősítő, kivéve az elő és hátlapot, és természetesen a belső tartalmat.

A végeredmény az Aurix, amely nem egy szokványos tucat megoldást tartalmazó készülék, hanem egy igazi továbblépés a megszokott minőséghez képest. Cees, ahelyett, hogy tranzisztort vagy csövet használt volna az erősítéshez, Ö inkább egy speciális transzformátorhoz nyúlt. Ez a megoldás sok minden létező problémát orvosol, ami már rég ismert a fejhallgató erősítőtechnikában és lehetővé tesz egy igen transzparens hangkép megvalósítását.

Csak két FET tranzisztor helyezkedik el a jel útjában, ellenállás illesztés szerepében, és épp ez az a terület ahol a FET-ek extrém jól teljesítenek, széles frekvenciasávot, alacsony zajt és torzítást biztosítva. Az első FET-et mint ellenállás illesztőt alkalmazza a trafó meghajtásához, míg a második a fejhallgató meghajtásához kell. Az áramkör teljes A osztályban fut ezért relatív nagy hűtőbordákra van szükség a teljes hő levezetésére. Az fő elektronika köré még igen sok kiszolgáló és védelmi áramkör épül fel, hogy megfelelő munkakörülményeket biztosítsanak neki. Többek között ezek a kis áramkörök védik pl. a fejhallgatót a túl mély frekvenciáktól és pattogásoktól. Az eredmény egy olyan hangzás, ami leginkább a hozzákötött forrástól függ, azaz nem ad hozzá semmit és nem is vesz el.

A készülék várható megjelenése 2014.Február elejére várható.