Megjelent az új Spendor A9

Megjelent: 2011-04-20

Az S9-es modellt felváltó A9 103 cm-es magasságával igencsak emberes darab, ami elsősorban azon zenehallgatók számára készült, akik az életszagú, komplex megszólalást kedvelik. A világos tölgy, fekete kőris, cseresznye és wenge színű valódi faborításokkal kapható három-utas, négy hangszórós hangsugárzó lelke a vadonatúj fejlesztésű 15 cm-es Spendor középsugárzó, amely a high-end SA-1 mini monitorban alkalmazott típuson alapul, csak éppen esetében a jól bevált ep38-as membrán új „motort” kapott, így a frekvencia átvitele az előzőeknél is szélesebbé vált. A konvencionális rendben alul sorakozó két mélysugárzó szintén az ST sorozatban alkalmazott típusokból kiindulva született meg; a 18 cm-es kevlár membrános wooferek stabil magnézium ötvözet kosarakkal rendelkeznek, és a stabil „háttérnek” köszönhetően komoly teljesítmények lesugárzására képesek, hangjuk pedig a gyártó szerint pontos és kontrollált, és a frekvencia tartományukon kívül eső hangok nélküli. (Vagyis nincsenek kósza brummogások.) A széles peremű, bi-elliptikus akusztikus lencse technológiával felvértezett 29 mm-es tweeter méltó párja a többi hangszórónak, hangja a nagyon széles frekvencia átvitel és a kivételesen alacsony torzítás örvendetes kombinációját nyújtja.

A jó minőségű hangszórók mellett természetesen az igényesen megkonstruált, stabil doboz és a pontos időzítés is kulcsfontosságú elemek a nívós hangzás szempontjából, ezért a Spendor a külsőleg teljesen hagyományos, szögletes alakú A9-et számos „trükkel” és tuning elemmel látta el. A stabil, nagy sűrűségű oldalfalak hatékonyan nyelik el az állóhullámokat, a rezonanciák kialakulásának pedig nem hagynak sok esélyt. Annak érdekében, hogy a káros energiák véletlenül se tudjanak akusztikai problémákat okozni, a Spendor a Dinamikus Csillapítás nevű megoldást vetette be, ami a gyakorlatban kis tömegű polimer csillapító egységek elhelyezését jelenti a doboz kulcsfontosságú energia pontjain, melyek az általuk elnyelt káros sugárzásokat a hangzás számára tökéletesen ártalmatlan hővé alakítják.

Egy nagy méretű, komoly basszussal rendelkező, bassz-reflex kivitelű hangsugárzónál a reflex rendszer és a reflex port kialakítása ugyancsak a kiemelt fontosságú paraméterek közé tartozik. Az A9-ben a pontos és kontrollált basszus átvitel érdekében a gyártó által kifejlesztett Linear Flow Port 4. generációs változatát alkalmazták, ami a turbulenciák kiküszöbölésével biztosítja a könnyedén áramló, zavaroktól mentes, erőteljes basszus átvitelt.

A fázisoptimalizált keresztváltó kizárólag magas minőségű alkatelemek és alacsony veszteségű mágnesek felhasználásával készült, a doboz belső kábelezése igényes, halogénmentes dielektrikummal rendelkező ezüstözött rézkábelekből áll, a single hangsugárzó kimenetek a WBT-től származnak. Igazi jóindulatú típusként a 90 dB-es érzékenységű, méretes A9 könnyű terhelést jelent a hozzá csatlakoztatott erősítők számára, annál is inkább, mivel nominálisan 8 Ohmos impedanciája sohasem esik 6,2 Ohm alá.